Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
COPD fellángolás korai felismerése
  2024-02-05 21:51:32, hétfő
 
  COPD fellángolás korai felismerése és kezelése

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tünetei folyamatosan változnak. A nyugodtabb, kevés tünetet okozó időszakoktól és súlyos panaszokat okozó, gyakran kórházi ápolást igénylő időszakokig széles a paletta. Ez utóbbi, súlyos szakaszt ,,COPD fellángolás" -nak nevezik. A tünetek rövid idő alatt romlanak, a légszomj, a ziháló, kapkodó légzés és a rohamokban jelentkező köhögés jelzi a súlyosbodást. Azonnali és hatékony kezelés nélkül szükségessé tehetik a sürgősségi ellátást, kórházi ápolást is.

A COPD fellángolás jelentősége
A COPD fellángolás ijesztő és a kínzó lehet. Bár egy-egy fellángolást ,,lábon kihordhatsz", de minél többször jelentkezik, annál valószínűbb, hogy kórházi kezelésre lesz szükséged.

Ezért aztán érdemes megtanulnod, hogy milyen tünetek azok, melyek előrejelzik a COPD fellángolás közeledését és még fontosabb, hogyan tudod megakadályozni a ,,kitörést" és elkerülni a kórházba kerülést.

COPD súlyosbodását jelző tünetek
A COPD súlyosbodása során a légutak állapota és a tüdő funkciók gyorsan és drámaian változnak. A felszaporodó nyálka ,,dugót képez", míg a légutak falában levő izmok összehúzódnak és ezzel elvágják a levegő (és ezzel az oxigén) bejutását a tüdőléghólyagokba.

Légzés vagy légszomj. Olyan érzésed van, hogy nem tudod teleszívni a tüdőd levegővel.
Fokozódik a köhögés. A tüdőd a köhögés útján próbálja ,,kitakarítani" a légutakból a nyákot. COPD-ben a nyák sűrű és tapadós, igen nehéz megszabadulni tőle. A köhögés -különösen a reggeli órákban- rohamokban jelentkezik, megkínoz és kimerít.
A nyálka változása. Fertőzésre utal, ha a felköhögött nyák elszíneződött (sárgás, zöldes). A vöröses csíkok apró vérzésekre utalhatnak, ami többnyire az erőltetett köhögés következménye.
Zihálás. Kapkodsz a levegő után, a légutak szűkülete miatt sípoló hangok hallhatók a tüdőd felett.
Fáradtság vagy alvási problémák. Azt jelzi, hogy kevesebb oxigént vesz fel a tüdőd, mint amire testednek szüksége van.
A zavartság, a lelassult gondolkodás, a depresszió vagy memóriazavar megjelenése azt jelenti, hogy az agyad nem kap elég oxigént és működési zavar lép fel. Ezeket a jeleket azonban többnyire csak a hozzátartozók veszik észre, Te magad nem észleled.

A COPD fellángolás kezelése
Amikor az orvos kimondja a COPD diagnózist, egyúttal fel kell készítenie ezekre a várható eseményekre, a fellángolásokra és meg kell tanítania arra, hogy mit kell tenned a panaszok rosszabbodása esetén.

Többféle feladatod van. Egyrészt a tudnod kell, hogy éppen milyen hatékony a légzésed. A vér oxigén telítettség mérése pontos képet ad erről. Ha ismered a telítettség értéket, akkor tudhatod, mikor kell lépéseket tenned. Több lehetőség is van. A nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, hörgőtágító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyenként, de főképp egymással kombinálva segítenek a tünetek csökkentésében. Fertőzés esetén a kórokozók elpusztítására szóba jöhetnek az antibiotikumok. Az oxigénhiány fokozódása esetén szóba jön mesterséges oxigénpótlás is.
Pulzoximéter - megmutatja, mekkora a baj

Ha COPD-ben szenvedsz, akkor szinte ,,kötelező", hogy legyen otthon egy pulzoximéter készüléked. A legegyszerűbb, ujjra csiptethető készülék már 10 ezer forint körüli áron kapható, megméri a véred oxigén telítettségét (oxigén szaturáció), azaz megmutatja, mennyire oxigénhiányos a tested.

A normál érték 97-100 között van, ilyenkor nincs teendő. 93-97 között csökkent, de még beavatkozást nem igényel. 92 alatt az orvossal megbeszélt kezeléseket el kell kezdeni. 88 vagy alacsonyabb értéknél pedig nem várhatsz tovább otthon, hanem orvoshoz kell fordulnod (kórházba menni).


Gyógyszerek
A köptetők segítik a nyák feloldását, elfolyósítását és ezzel kiürítésüket. A fellángolások esetén ezek önmagukban keveset használnak.

Az úgynevezett hörgőtágítók vagy bronchodilatátorok általában inhalátor (pipa) segítségével adagolhatók úgy, hogy a gyógyszert közvetlenül be kell szippantanod a légvétel során. Általában gyors hatásúak és ellazítják a légutak izomzatát és könnyítik a levegő bejutását a tüdőbe.

Az orális (szájon át bevezető) kortikoszteroidok erősebb hatásúak. Csökkentik a duzzanatot és segíthetnek a légutak tágításában. Azonban a szteroidok -különösen, ha tartósan kell alkalmazni őket- komoly mellékhatásokat okozhatnak. Szedésük körültekintést igényel és nem lehet korlátlanul fogyasztani őket!

Az antibiotikumokra akkor lehet szükség, ha a köpeted sárgás-zöldesen elszíneződött. Az antibiotikum elpusztítja a baktériumokat. A megfelelő szer kiválasztásához a köpetből ,,ki kell tenyészteni" a benne levő kórokozókat, azaz meg kell határozni az ellenük leginkább hatásos szert. Ezután a kúrát teljesen végig kell vinni (ha a tünetek csökkennek is 2-3 nap alatt, az antibiotikum kúrát nem szabad abbahagyni, az előírt adagot mind be kell szedni)!
Sóterápia

A sós levegő belégzése nem az akut fellángolás kezelésében játszik szerepet, hanem megelőzésében. A sós pára (például egész éjjel belélegezve) kedvező hatása bizonyított. Segíti a fertőzés megelőzést, tisztítja a légutakat, oldja és segíti a nyák kiürülését. A sóterápia az egyik legolcsóbb és teljesen természetes gyógymód COPD esetén.
SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál kisebb szemcseméret
1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
10-20 ml/óra párakibocsátás
fényterápia

Mechanikus kezelés
A COPD esetén a légutakban felszaporodó és nehezen kiüríthető nyák okozza a legnagyobb problémát. Az oscilláció, azaz vibráció jótékony hatása igazolt. Az Aerobika OPEP légúttisztító készülék például ,,széttördeli a nyákréteget" és így kiköhöghetővé válik, tisztulnak a légutak, így nem tud terjedni a fertőzés, a gyulladás.

Az Aerobika OPEP készüléken át történő kilégzés során rezgés keletkezik a légutakban, ez a ,,felelős" a kedvező hatásért. Napi 2×10 perc kezelés általában elegendő a fellángolások megelőzésében vagy enyhítésében.

AerobiKa OPEP
vibráció és pozitiv légzésvégi nyomás
légúti váladék kiürítés segítése
napi kétszer 5-10 perc elég
COPD, cystás fibrózis és elhúzódó tüdőgyulladás kiegészítő kezelésére

Oxigén adagolás
Az oxigén adagolásra akkor lehet szükséged, ha a véred oxigén szaturációja jelentősen lecsökkent és kínzó nehézlégzésed van. A pulzoximéter készüléked jelzi, hogyha oxigént kell adagolnod! Ha a szaturáció érték nem csökkent, akkor oxigént NE adagolj! A szükségtelen, tömény oxigén káros hatású lehet. Fontos, hogy ezt tudd és csak akkor használd, ha tényleg kell!

A legtöbb esetben egy oxigén palackot írnak fel számodra. A palack azonban néhány óra alatt kifogy. Cseréje nem minden településen oldható meg, különösen nem hétvégén. Így a legnagyobb szükség idején maradhatsz oxigén nélkül.

Az oxigén koncentrátor készüléket soha nem kell ,,tölteni". A szoba levegőjéből állít elő nagy koncentrációjú oxigént, amit orrszondán vagy maszkon keresztül lélegezhetsz be. Az olcsóbb készülékek (150-200eFt) általában akkor megfelelők, ha 1-2 liter/perc oxigénre van szükséged. Ilyenkor 90% körüli oxigén koncentrációt biztosítanak. Azonban, ha súlyos az állapotod és 5 liter/perc oxigénre van szükséged, akkor ezek az olcsó készülékek nem tudnak elegendőt előállítani, ilyenkor nagyobb teljesítményűre van szükség. Az ilyen sok oxigént előállító készülékek azonban többnyire 8-900 ezer forintba kerülnek vagy még ennél is drágábbak.

Ha az előre megbeszélt otthoni praktikák nem segítenek...
Ha ezek a kezelőorvossal előre megbeszélt praktikák nem segítenek és panaszaid tovább fokozódnak, akkor nincs mire várni. Hívj mentőt! Sürgősségi betegfelvételt kell kérni. Miután megérkeztél a kórházba, intenzív kezelést kapsz, hogy kínzó tüneteid mielőbb oldódjanak.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt
Forrás : Link

Megjegyzésem : Ha elkezdtük az oxigén adagolását akkor egyhuzamban legalább 2 órahosszat alkalmazzuk, azért, hogy minden sejthez eljusson a szervezetben . ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: antibiotikumokra, fellángolásokra, kiválasztásához, teljesítményűre, készüléksaltdom, mellékhatásokat, elpusztítására, megakadályozni, kezelőorvossal, párakibocsátás, betegfelvételt, körültekintést, csökkentésében, antibiotikumok, koncentrációjú, elfolyósítását, fellángolások, elszíneződött, rosszabbodása, összehúzódnak, tüdőgyulladás, súlyosbodását, megelőzésében, telítettségét, baktériumokat, oxigénhiányos, kiköhöghetővé, nehézlégzésed, legegyszerűbb, következménye, megszabadulni, hozzátartozók, légúttisztító, koncentrációt, pulzoximéter, fellángolást, krónikus obstruktív, tünetek rövid, rohamokban jelentkező, sürgősségi ellátást, kínzó lehet, kórházba kerülést, légutak állapota, tüdő funkciók, felszaporodó nyálka, légutak falában, tüdőd levegővel, köhögés útján, nyák sűrű, köhögés -különösen, reggeli órákban-, nyálka változása, Aerobika OPEP, AerobiKa OPEP, Zátrok Zsolt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  Kerüld el az evangélium örömén...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Mi lenne ha  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mi lenne ha  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png férfi  Reménység és erő Krisztustól e...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Tavaszi kép  Png lepke  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Annuska bar...  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Png ház  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Soha ne kedvezz...  Irgalom és ítélet  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einstein gondolata  Szívem tiéd  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az engedelmesség miért nem vál...  Nagyi telefonál  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy hatékony szolga  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Facebookon kaptam  Png lepke  Egy maradéktalanul uralt világ  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png csokor  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
krónikus obstruktív, tünetek rövid, rohamokban jelentkező, sürgősségi ellátást, kínzó lehet, kórházba kerülést, légutak állapota, tüdő funkciók, felszaporodó nyálka, légutak falában, tüdőd levegővel, köhögés útján, nyák sűrű, köhögés -különösen, reggeli órákban-, nyálka változása, felköhögött nyák, vöröses csíkok, erőltetett köhögés, levegő után, légutak szűkülete, tüdőd felett, lelassult gondolkodás, depresszió vagy, jeleket azonban, hozzátartozók veszik, orvos kimondja, várható eseményekre, panaszok rosszabbodása, tudnod kell, telítettség értéket, tünetek csökkentésében, kórokozók elpusztítására, oxigénhiány fokozódása, pulzoximéter készüléked, véred oxigén, normál érték, orvossal megbeszélt, köptetők segítik, nyák feloldását, fellángolások esetén, úgynevezett hörgőtágítók, gyógyszert közvetlenül, légvétel során, légutak izomzatát, levegő bejutását, légutak tágításában, szteroidok -különösen, antibiotikumokra akkor, köpeted sárgás-zöldesen, antibiotikum elpusztítja, megfelelő szer, köpetből &#8222, benne levő, ellenük leginkább, kúrát teljesen, tünetek csökkennek, antibiotikum kúrát, előírt adagot, akut fellángolás, fertőzés megelőzést, nyák kiürülését, egyik legolcsóbb, légutakban felszaporodó, legnagyobb problémát, kedvező hatásért, fellángolások megelőzésében, oxigén adagolásra, szaturáció érték, legtöbb esetben, oxigén palackot, palack azonban, legnagyobb szükség, oxigén koncentrátor, szoba levegőjéből, olcsóbb készülékek, olcsó készülékek, előre megbeszélt, kezelőorvossal előre, oxigén adagolását, antibiotikumokra, fellángolásokra, kiválasztásához, teljesítményűre, készüléksaltdom, mellékhatásokat, elpusztítására, megakadályozni, kezelőorvossal, párakibocsátás, betegfelvételt, körültekintést, csökkentésében, antibiotikumok, koncentrációjú, elfolyósítását, fellángolások, elszíneződött, rosszabbodása, összehúzódnak, tüdőgyulladás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.